Waarschijnlijk is het een bekend probleem als je een website hebt: tientallen mails vanuit contactformulieren per week die duidelijke spam zijn, maar toch je mailbox bereiken. Wat kan je hieraan doen als website eigenaar? In dit artikel leg ik verschillende manieren uit om je WordPress website te beschermen tegen spam via contactformulieren.
Re(CAPTCHA) en honeypot
Spam is een probleem van alle tijden. Een bekende oplossing tegen spam vanuit formulieren is terug te vinden in de CAPTCHA en ReCAPTCHA tests. Om te bewijzen dat de gebruiker een mens is en geen bot moet er een test worden gemaakt. Deze testen variëren van het overtypen van woorden (CAPTCHA) en het klikken op de juiste afbeeldingen (ReCAPTCHA). De video hiernaast geeft meer informatie over deze anti-spam oplossingen.
Echter brengen CAPTCHA en ReCAPTCHA oplossingen vaak problemen met zich mee. Er moeten bijvoorbeeld extra mogelijkheden worden geboden om de test toegankelijk te maken. Een slechtziende of blinde gebruiker moet bijvoorbeeld een audio test kunnen krijgen in plaats van een verzameling aan afbeeldingen.
Daarnaast zorgt het vervullen van een extra taak bij het versturen van een filter vaak voor irritatie bij gebruikers. Het doorlopen van de test kost extra tijd. Gelukkig is er een spamfilter voor WordPress formulieren dat werkt én gebruiksvriendelijk is: honeypot
Honeypot spamfilter voor formulieren
De honeypot spamfilter is namelijk onzichtbaar voor gebruikers. Bij deze methode wordt er een extra veld gecreëerd in het formulier, welke alleen via de code zichtbaar is. Bots die automatisch contactformulieren invullen zien deze extra velden dus wel, terwijl gebruikers hier niets merken.
Honeypot is dus een super handige manier om spam tegen te gaan. Gelukkig bieden de populairste WordPress contactformulieren een ingebouwde honeypot oplossing. Hieronder staat beschreven hoe je honeypot toepast in Elementor, Gravity Forms en Contact Form 7.
Honeypot instellen op Elementor
Om honeypot spambeveilig in te stellen op Elementor, zijn de volgende stappen nodig:
- Ga naar de pagina waar het formulier op staat dat je wil beveiligen tegen spam.
- Klik op het Formulier element en voeg een nieuw veld toe.
- Kies hier onderaan het drop down menu voor ‘Honeypot’
- Geef het honeypot veld een label die het voor schermlezers mogelijk maakt om het veld te ‘begrijpen’
- Sla de pagina op.
Honeypot instellen op Contact Form 7
De populaire plugin Contact Form 7 (CF7) heeft helaas geen ingebouwde honeypot functie. Om toch op een gebruiksvriendelijke manier spam te filteren, kan de extra plugin Honeypot for Contact Form 7 worden gebruikt. Met deze gratis plugin ben je binnen minuten beter beschermd tegen spam.
Honeypot instellen op Gravity Forms
Om honeypot spambeveilig in te stellen op Gravity Forms, zijn de volgende stappen nodig:
- Klik op de Gravity Forms sectie in je WordPress dashboard (formulieren of forms)
- Houd je muis op het formulier dat je wil beschermen en klik op Settings -> Form Settings
- Scroll naar de onderkant van de instellingen naar ‘Enable Anti-Spam Honeypot’ en update het formulier.
- Sla de pagina op.
Minder spam via formulieren
Honeypot dient als een beter alternatief van de frustrerende ReCAPTCHA filters. Toch is deze oplossing niet perfect. Tot op heden is er nog geen perfecte oplossing tegen spam ontwikkeld. Als website eigenaren zullen we helaas moeten leren leven met een (kleine) hoeveelheid spam.